onsdag 14 september 2011

Digital

Igår tog jag tåget till Borlänge för att jag blivit kallad till Mammografienheten där. Jag fyllde 40 år för en månad sedan och de var riktigt snabba med att skicka ut kallelsen måste jag säga. Exakt en månad tog det. Bra jobbat av Landstinget Dalarna. Jag vet inte om jag kanske hade kunnat ändra plats/ort där jag ville göra mammografin, men för mig blev det aldrig ett alternativ när jag läste broschyren som följde med kallelsen. Där stod det nämligen att i Borlänge och Mora fanns det möljighet att göra digital mammografi. Den gamla röntgenutrustningen och patientsystemet hade bytts ut mot digital teknik. Det ger en hög kvalitet på undersökningarna och förre kvinnor behöver återkallas pga tekniskt fel.
Visst känner man sig lite gammal när man inser att nu har man kommit till den åldersgruppen då detta är nödvändigt. Samtidigt som jag tycker det är suveränt att det finns. Och egentligen borde finnas även för yngre kvinnor då bröstcancer letat sig ner i åldrarna.
Allting såg väldigt nytt och fräscht ut när jag klev in på mottagningen igår. Tydligen invigdes det i oktober förra året. Jag fick sitta ned och vänta tills jag blev uppropad, då jag fick legitimera mig och sedan invisad i ett som liknade ett provrumsbås. Där fick jag ta av mig på överkroppen men behålla bhn på. Efter en stund så fick jag komma in.


Såhär såg maskinen ut och sköterskan gav mig först information och kände på brösten. Sedan var det bara att "strippa" och lägga upp brösten. Haha, nej men det var inga problem och det gick bra, hon tyckte jag var avslappnad. Det gjorde inget ont alls, har hört både och från väninnor. Tog två bilder framifrån och två från sidan. Det såg bra ut och vi behövde inte ta om dem. Hon berättade att de första gångerna man får göra mammografin så kan man ibland bli kallad till lasarettet i Falun för en ytterligare undersökning. Det var inget att bli rädd för utan det är vanligt eftersom i 40-årsåldern kan ha mycket körtlar som gör att man inte ser lika bra och då måste man göra någon mer avancerad undersökning fattade jag det som. Vi får se om jag slipper det eller inte.
Tur i alla fall att inte mammografin såg ut såhär:


Om vi kvinnor hade haft lite mer att säga till om hade det kanske sett ut såhär:


Jag kommer bli kallad vartannat år och jag kommer gå på det. Jag är även noga med att gå på de cytologprov jag blir kallad till. Jag tycker att det är väldigt viktigt att man utnyttjar detta så att det kan upptäckas på ett tidigt stadie om man nu skulle råka ut för något. Nu är det gjort och jag såg tack och lov inte ut såhär efteråt:


Nu vet ni om min härliga dag igår och hur det går till när man gör mammografi ni som ännu inte gjort det. Absolut inget att vara orolig för, personalen som arbetar med sånt är väldigt hänsynsfulla och försiktiga, det var de i Borlänge i alla fall.

Hoppas ni alla mår bra!
Kram
Ann-Sofie!

2 kommentarer:

  1. Jag googlade om klimakteriet och kom in på ett inlägg som du skrev 22 november 2010. Jag var också 10 år när jag fick min första mens - tror du att vi kvinnor som får det tidigt också hamnar i klimakteriet tidigt?
    Hur mår du idag - om jag får fråga det? Jag började fundera på om jag själv fått mitt första tecken på att jag klivit in i detta. Har alltid haft regelbunden mens men fick har nu haft riklig mens och mensvärk under 3 dagar då jag egentligen brukar ha ägglossning och verkligen känna av min ägglossning också. Det känns bara så märkligt...måste googla vidare om detta. Inte för att jag är rädd för det utan alla aspekter av ens liv är intressant. Kram!
    Du får gärna maila mig; susanne.juhlin@hotmail.com

    SvaraRadera
  2. BK8 - Vntopbet.com
    bk8 online gaming is powered bk8 by bk8 bet365 software provider. 11bet Our platform is a multi-award winning casino with a great range of games.

    SvaraRadera